Pubers en slapen

Waarom slapen pubers vaak zo lang?

Vraag je je ook wel eens af waarom je puberende kind ineens zo lang wil uitslapen? Dat lange slapen en vaak moe zijn heeft te maken met de fase waar het kind op dat moment in zit. Als kinderen in de puberteit komen, verandert er veel tegelijkertijd. Geestelijk verandert er veel: de puber is bezig met het vormen van zijn eigen identiteit. Dit merk je doordat hij anders gaat denken en over van alles wil discussiëren en overal zijn mening over geeft.

Ook lichamelijk maakt een puber een grote ontwikkeling door. Je dochter wordt van een meisje een vrouw, je zoon wordt van een schooljongen een man. Ze krijgen schaamhaar, borstgroei en een lage stem. Dat groeien, zowel lichamelijk als geestelijk, vraagt veel energie. Door te slapen doen kinderen weer nieuwe energie op. Het lange uitslapen hoort er dus gewoon bij! Meisjes beginnen meestal eerder lichamelijk te veranderen dan jongens. Zij groeien het meest van hun elfde tot dertiende jaar. Dit groeien duurt meestal tot hun zestiende. Bij jongens zie je de groeispurt vaak tussen de twaalf en vijftien jaar. Zij kunnen tot hun 18e door blijven groeien.

'Als ouder ben je niet meer belangrijk voor je puber' is een uitspraak die je weleens hoort. Niets is minder waar. Vrienden zijn belangrijk in deze leeftijdsfase van je kind, maar ook ouders blijven belangrijk! Wel verandert er het één en ander in jullie manier van omgaan met elkaar. Je kind neemt ook niet meer alles van je aan. Zo verandert ook je rol in de opvoeding. In de loop van de jaren ontwikkel je een manier van opvoeden. Je bent gewend op een bepaalde manier te reageren als je kind iets doet. Maar je kind verandert, vooral in de puberteit. Hij of zij leeft soms in zijn of haar eigen wereldje van vrienden, uitgaan en experimenteren. Dat vraagt ook om een andere benadering van je kind.

Tips

  • Bespreek met je kind zijn behoefte aan slaap en hoe hij daarmee om kan gaan.
  • Stel je op als begeleider: stimuleer je kind bijvoorbeeld om huiswerk te maken of om mee te gaan op visite.
  • Verplichten om huiswerk te maken of mee te gaan op visite werkt vaak averechts.
  • Contact houden met je puber is één van de belangrijkste dingen in de puberteit.
  • Toon belangstelling voor de dingen die je kind bezighouden en geef je kind het gevoel dat hij altijd bij je terecht kan.
  • Beschouw fouten maken als een vorm van oefenen. Je kind wordt steeds zelfstandiger en dat gaat stapje voor stapje. Door fouten te maken leert hij steeds weer iets bij.
  • Leg vooral de nadruk op de dingen die goed gaan, want in deze vaak onzekere periode hebben jongeren de positieve aandacht van hun ouders hard nodig!
  • Geniet van de leuke dingen die bij de puberteit horen en laat vooral blijken dat je veel om je kind geeft!