Baby's eerste hapjes

Tips voor ouders

Als elk hapje moeizaam naar binnen gaat, kun je je flink zorgen maken of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Enkele tips voor de verschillende leeftijdsfases:

Baby's

  • De smaak van de foetus wordt al geprikkeld door de voeding via de navelstreng. Zo bleek uit Spaans onderzoek dat als de moeder voor de geboorte bijvoorbeeld veel groente eet, haar kind later de smaak ervan gemakkelijker accepteert.
  • Baby's hebben van nature een afkeer van zure en bittere smaken en een voorkeur voor zoet voedsel: de moedermelk. Flesvoeding en moedermelk bieden beiden goede voedingswaarde. Voordeel van borstvoeding is dat een baby al wat went aan verschillende smaken en geuren doordat de moeder doorgeeft wat zij zelf eet.
  • Vanaf 4 maanden maken kinderen kennis met vast voedsel.Vers zelf fijngemaakt voedsel geeft de baby de mogelijkheid om verschillende structuren van voedsel te voelen met zijn tong. Een geraspte appel voelt anders dan een fijngeprakte banaan. Dit voelen met hun tong bepaalt mede de smaakontwikkeling. De smaak en structuur van potjesvoeding is veel meer afgevlakt dan vers bereide voeding, waarmee kinderen die een verse maaltijd krijgen een voorsprong hebben.
  • De gezichsuitdrukking van de ouder is van invloed op het eetgedrag van het kind. Houdt papa niet van worteltjes en trekt hij een vies gezicht tijdens het opscheppen van het groentenhapje voor zijn kind? Dat betekent alarmfase rood in de kinderstoel.
  • Ook de stemming aan tafel speelt een rol. De kennismaking met een zure appel kan meevallen als het later geassocieerd kan worden met een vrolijke sfeer.
  • Hoe meer je je kind laat kliederen met eten, des te natuurlijker zijn omgang met eten wordt. Hij weet nog niet dat het spul in zijn bord dient om honger te stillen. Hij ziet het als iets nieuws en daar moet van alles mee worden uitgeprobeerd. Netjes eten gaat later vanzelf met  veel voordoen en complimentjes geven.
Tips: