Blog: Kinderangsten en feestdagen

De tijd van de feestdagen zijn aangebroken, leuk! Voor veel kinderen kan dit tegelijkertijd ook een hele spannende en stressvolle tijd zijn. Wat maakt deze periode nou zo spannend?

Veel dingen zijn ‘anders dan anders’. Kinderen maken soms voor het eerst iets mee. Sommige kinderen blijven het spannend vinden om Sinterklaas en pieten nog een keer te ontmoeten. Kinderen krijgen veel informatie van de televisie en de spanning wordt hiermee opgebouwd. Zo zijn bijvoorbeeld de pakjes van Sint ineens verdwenen!

Jonge kinderen hebben nog moeite met het maken van onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Wat is waar? En wat is niet waar? De stress van ouders is voelbaar voor kinderen. Als ouder ben je in deze tijd van het jaar ook vaak wat drukker met dingen die we nog moeten regelen en hebben daardoor soms minder tijd en aandacht voor de kinderen.

Wat kunnen ouders doen om spanningen te voorkomen?

  • Blijf zelf rustig en probeer niet veel ‘spannende dingen’ te plannen.
  • Probeer de dagelijkse structuur zoveel mogelijk aan te houden (samen eten, bedtijd)
  • Maak keuzes voor je kind (wel/niet schoentje zetten bij alle supermarkten in de buurt, wel/niet Sinterklaasjournaal kijken).
  • Wees duidelijk en praat met je kind over wat er gaat gebeuren.
  • Ontspanning mogen we hierin niet vergeten: Lees een boekje of maak samen een wandeling door het bos.

Met rust en kalmte worden het zeker hele gezellige feestdagen!

Heb jij ook wel eens vragen over opvoeden? Je kunt ons telefonisch bereiken op 010-4115043 of via e-mail info@twinkeltje.info.
Of kom ook eens langs op een van onze activiteiten in onze Ruimte voor Ouders