Opvoedvraag van ouders l Zelfstandig (leren) spelen

Sinds een half jaar gaat mijn zoon naar de peuterspeelzaal bij ons om de hoek. Ik dacht dat het allemaal goed ging, maar nu hoorde ik van de leidsters dat hij het moeilijk vindt om zelfstandig te spelen. Is hij niet te jong om alleen te spelen? Thuis wil hij ook alles samen doen.

Groetjes, Karin

-------------------------------------------------
 
Beste Karin,
 
Wat leuk dat je zoon veel samen wilt doen! Je hoeft je geen zorgen te maken dat hij nog niet vaak alleen speelt. De keuze om samen of alleen te spelen kan per kind verschillen. Dit heeft grotendeels te maken met dat kinderen uniek zijn en een eigen gedragstijl hebben. Het samen spelen is een belangrijke factor voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. 
 
Veel ouders vinden zijn/haar peuter te jong om alleen te laten spelen. Dit begrijp ik heel goed! In meeste gevallen kunnen peuters nog niet helemaal alleen spelen. Maar kinderen in de peuterfase kunnen zich wel voor een korte tijd alleen vermaken.
 
Peuters kunnen behoefte hebben aan geborgenheid. Het gaat hierbij om het gevoel van veiligheid. Het is mogelijk dat je zoon het prettiger vindt om samen te spelen met een vertrouwd persoon. Dit is helemaal niet erg! Het zelfstandig alleen kunnen spelen ontwikkelt zich steeds meer wanneer het kind ouder wordt. Het is wel goed om alvast de zelfstandigheid van de peuter te gaan stimuleren.
 
Oefening 'alleen spelen' stimuleren
Maak in het begin duidelijk dat je even mee gaat spelen en dat je daarna naar de keuken moet gaan, om bijvoorbeeld te gaan koken. Vermeld dat je af en toe terug gaat komen om te kijken hoe het gaat met spelen. Geef bij het terug komen een paar complimenten, zoals ‘wat kan jij goed alleen spelen zeg!’. Dit motiveert het kind om hetzelfde gedrag voor de volgende keer te gaan herhalen. Het stimuleren van het alleen spelen van de peuter betekent niet dat het samenspelen minder aandacht moet gaan krijgen. Beide zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.
 
Tips waar je rekening mee kunt houden
  • Begin eerst met korte tijden (5/10 min) om je kind alleen te laten met het spelen.
  • Zorg in het begin dat je kind jou vanaf zijn speelplaats toch nog kan zien.
  • Raak de motivatie niet kwijt wanneer het niet lukt. Het doel hoeft niet direct bereikt te worden. Onthoud dat een peuter veel nee kan zeggen!
  • Maak duidelijk waar je bent, wat je aan het doen bent en dat je soms langs gaat komen om te kijken. Zo bied je de mogelijkheid en ruimte aan je kind om te gaan wennen aan het alleen spelen.
 
Heb je nog vragen over opvoeden, dan kun je natuurlijk ook Twinkeltje bellen op 010 411 50 43 of mail je vraag naar info@twinkeltje.info.
 
Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt!
 
Tips: