Ouders in Actie

Geslaagde informatiebijeenkomst Twinkeltje voor Ouders in Actie

 

Tien vrouwen waren er bij de eerste informatiebijeenkomst van Ouders in Actie. De bijeenkomst was bedoeld om meer informatie te geven over wat Ouders in Actie inhoudt en wat er van de deelnemers verwacht wordt. Ook was er tijd om te praten over waarom deze vrouwen interesse hadden. Dat liep namelijk heel erg uiteen. Iemand vertelde dat binnen het werken als vrijwilliger toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Een ander zocht juist naar een mooie aanvulling op de opleiding die zij al had. Wat veel terug kwam is dat alle vrouwen zelf ook kinderen hebben. Zij vertelden dat het hen ook helpt of heeft geholpen om met andere moeders te praten over de opvoeding. Als je zelf hebt meegemaakt hoe fijn het kan zijn om van anderen te horen dat zij tegen dezelfde situaties aanlopen of tips te delen, dan wil je dat graag doorgeven.  

Wat is Ouders in Actie? Ouders in Actie is een project van de gemeente Rotterdam/CJG waarbij ouders een training krijgen om bijeenkomsten over de opvoeding te kunnen organiseren. Deze ouders kunnen zo in eigen kring lichte opvoedondersteuning bieden. Op die manier is de drempel voor andere ouders heel laag en worden er ook ouders bereikt die niet bereikt worden door de bestaande organisaties voor opvoedondersteuning.

Het CJG werkt hiervoor samen met organisaties in de wijk. Sinds kort dus ook met Twinkeltje. Twinkeltje verzorgt de training, coaching en de terugkombijeenkomsten in Kralingen, Crooswijk, Noord en de Esch.  

Het hele traject is behoorlijk intensief. Daarom schetsen we tijdens deze informatiebijeenkomsten een zo duidelijk mogelijk beeld van hoe het traject eruit ziet en wat er van de vrijwilligers verwacht wordt. Want hoewel wij het leuk vinden als er zoveel mogelijk ouders in actie worden opgeleid: het moet wel passen bij de vrijwilliger. Daarom hebben we ook aandacht geschonken aan twijfels van de deelnemers. Iemand gaf aan een sollicitatiegesprek te hebben binnenkort, dat wil zij graag even afwachten voor ze zich aanmeldt. Voor een ander was het juist schrikken dat je groepen gaat begeleiden en zij gaf aan dat daar niet haar kracht ligt. Het was fijn om het hier met elkaar over te kunnen hebben, want iedereen kan nu de juiste keuze voor zichzelf maken.  

Concreet:
Op 2 september is de eerste van de vier trainingsbijeenkomsten; deze worden gevolgd door drie bijeenkomsten die de deelnemers met supervisie uitvoeren. We zullen daar een groot deel van de ouders van de informatiebijeenkomst terug zien, maar zijn ook altijd nog op zoek naar meer ouders. Dus wie denkt dat het project van Ouders in Actie bij hen past, kan zich aanmelden via Elaine van Oorschot en Miriam Bunnig van Twinkeltje. Wij plannen dan een kennismaking en intake, zodat iedereen die in september start goed op de hoogte is van het hele traject!