Spreekuur pedagogisch advies

Voor vragen die verder gaan dan informatie over een onderwerp of even het verhaal kwijt kunnen, is er het spreekuur Pedagogisch Adviseren bij de pedagoog (effectieve interventie databank NJI).
Voor dit spreekuur kunnen ouders telefonisch of bij inloop een afspraak maken. Tijdens de afspraak neemt de pedagoog rustig de tijd om samen met de ouder de vraag of het probleem in kaart te brengen. Soms is één gesprek voldoende om weer verder te kunnen, soms zijn meerdere gesprekken nodig. De pedagoog biedt geen kant en klare oplossingen, want elk gezin, elk kind en elke situatie zijn anders en bovendien is de ouder de deskundige bij uitstek. Voor de ene ouder is het prettig om even het verhaal kwijt te kunnen en te horen dat zij het goed doet, voor de ander is het fijn om uitgebreid te kunnen praten over het afwijkende gedrag van het kind. Soms geeft de pedagoog een opdracht of oefening mee om uit te proberen. In het volgende gesprek kan dan besproken worden of de oplossing werkt. Er geldt een maximum van 5 gesprekken. Een gesprek duurt ongeveer 3 kwartier.

Ouders kunnen ook samen met hun kind naar het spreekuur komen; meestal gaat dit om kinderen in de puberleeftijd.

Soms is er méér nodig dan de 5 gesprekken van het opvoedspreekuur. In dat geval kijkt de pedagoog samen met de ouder naar de beste mogelijkheden van andere hulp. Zij helpt bij het doorverwijzen en maakt indien dat nodig is in samenspraak met de ouder een verslag voor de organisatie waarnaar zij verwijst. Er wordt géén dossier opgebouwd van de spreekuren. We streven ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden, zodat ouders binnen enkele dagen tot maximaal enkele weken op gesprek kunnen komen.